RINIS vernieuwt digitale infrastructuur met RINIS-Cloud 2.0

De RINIS-Cloud, de private cloudomgeving die we sinds 2016 beheren, heeft een uitgebreide upgrade gekregen. Met een gloednieuw datacenter, geavanceerde hardware op twee locaties en verbeterde glasvezelverbindingen met deelnemers, is onze infrastructuur klaar voor de volgende fase van veilige en efficiënte dienstverlening.

“Onze dienstverlening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de RINIS-Cloud”, vertelt projectleider Farid Raji. “Onze diensten aan deelnemers en afnemers leunen volledig op de RINIS-Cloud en ook onze interne bedrijfsvoering maakt er voor een deel gebruik van.” Ook is de RINIS-Cloud gekoppeld aan Diginetwerk, voor het koppelen van IT-netwerken binnen de Nederlandse overheid, en het Europese TESTA-netwerk.

Vernieuwing noodzakelijk

Technische en economische afwegingen maakten de vernieuwing noodzakelijk, legt Farid uit. Zo was een groot deel van de hardware aan vervanging toe, omdat daar de support binnenkort voor zou aflopen.

Ook was een van de datacentra flink duurder geworden, terwijl de kwaliteit van de dienstverlening daar afnam. “De keuze was toen buy or make: of we zouden diensten inkopen bij een publieke cloudleverancier of zelf weer een private cloud bouwen. We kozen voor dat laatste, omdat we alleen daarmee volledige datasoevereiniteit aan deelnemers en afnemers kunnen garanderen. Dat past bij de strategische autonomie die veel organisaties anno 2024 nastreven."

Innovaties

Na de opbouw, configuratie en uitgebreide testen van de nieuwe netwerk-, server- en storageapparatuur is de RINIS-Cloud 2.0 in de twee datacentra nu volledig operationeel. In november werd de RINIS-Cloud dan ook met succes gemigreerd, zonder dat deelnemers en afnemers daar iets van hebben gemerkt.

Ook de verbindingen met onze deelnemers en afnemers zijn onder de loep genomen. RINIS werkt nu samen met een nieuwe leverancier en de apparatuur bij onze klanten is ook vernieuwd. Farid: “Hiermee kunnen we ook netwerkredundantie aanbieden. Dat betekent dat wanneer er een locatie uitvalt, we automatisch uitwijken naar de andere locatie.”

State-of-the-art

“Onze infrastructuur was al state-of-the-art, maar met deze upgrade gaan we nóg een stapje verder”, zegt Farid. Zo is ook het containerisatieplatform verder ontwikkeld, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid, flexibiliteit en beveiliging van kritische applicaties en het ook mogelijk maakt om nieuwe applicaties sneller uit te rollen. “Dat past ook bij wat we doen: het RINIS-netwerk is bestempeld als onderdeel van de vitale infrastructuur. Om onze rol als betrouwbare schakel in het digitale netwerk van Nederland te kunnen vervullen, blijven we continu zoeken naar mogelijkheden om de veiligheid en betrouwbaarheid van ons netwerk verder te versterken.”

 

terug