‘Ik help structuur aanbrengen, zodat iedereen doet waar hij goed in is en blij van wordt'

In 2024 kreeg het managementteam van Stichting RINIS versterking met drie nieuwe managers. Hoe kijken zij terug op hun eerste honderd dagen in dienst? In deze tweede aflevering van een korte serie spreken we met Roalt Bruininks, manager IT. We groeien hard, en dat vraagt om structuur en duidelijke afspraken.”

100 dagen bij RINIS

Wat sprak je aan in deze functie bij RINIS?

“Deze vacature kwam precies op het juiste moment. Ik werkte al vijftien jaar bij dezelfde organisatie en was op zoek naar inhoudelijke verbreding en verdieping. Ik wilde graag weer werken in een organisatie waar IT echt de focus heeft en daar dan niet alleen beleid uitvoeren, maar ook meedenken over de koers. Dat kan ik allemaal als manager IT bij RINIS: ik ben betrokken bij belangrijke IT-ontwikkelingen en draag tegelijkertijd bij aan strategisch beleid en aan echte veranderingen. Ook praktisch gezien was RINIS een schot in de roos. Ik woon in Amsterdam en kan dus lekker op de fiets naar mijn werk in Amstelveen.”

Hoe heb je de eerste 100 dagen ervaren?

“Mijn start bij RINIS voelde als een warm bad. RINIS heeft een hecht team met veel inhoudelijke kennis. Iedereen staat open voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Tegelijk merk je dat de organisatie groeit. Met iets meer dan 70 collegas ontstaat er behoefte aan meer structuur en duidelijkheid. Daar help ik bij. Ik heb mijn eerste weken gebruikt om met iedereen in mijn afdeling kennis te maken. Om één op één te luisteren: wie ben je, wat doe je, en waar kan ik je bij helpen? Niet iedereen was het gewend om dat soort vragen te krijgen, zag ik. Maar dit is hoe ik werk: ik ben een faciliterend leider. Ik wil zorgen dat iedereen doet waar hij goed in is én blij van wordt.”

Hoe ziet jouw werk als manager IT eruit?

“Ik geef nu leiding aan drie teams: team Beheerde diensten werkt aan het beheer van softwaretoepassingen, team Infra werkt aan infrastructuur en connectiviteit en het stafteam bestaat uit technisch architecten en information security officers. Samen zorgen we voor de veilige, betrouwbare en gegarandeerde berichtenuitwisseling waar RINIS voor staat. Ik hoef deze mensen inhoudelijk niets te vertellen; het is mijn rol om ze de juiste kaders en hulpmiddelen te bieden zodat zij hun werk goed kunnen doen. En ik houd in de gaten of mensen wel op hun plek zitten. Als werkgever hoort dat bij je taak: mensen een passende werkomgeving bieden. Als dat niet zo is, denk ik graag mee over hoe we iemands functie zo kunnen invullen dat diegene wel weer op zijn plek zit.”

Wat zijn de uitdagingen waar RINIS voor staat?

“Onze uitdagingen kun je opsplitsen in technologische en personele. Eerst die laatste: om al het werk dat er ligt te kunnen doen, hebben we goede mensen nodig. Die zijn niet makkelijk te vinden. Dat komt door de krappe arbeidsmarkt, maar ook doordat RINIS en het werk dat we doen nog relatief onbekend is. Dat is een zegen als je kijkt naar de aard van ons werk: we opereren graag een beetje in de luwte. Maar het maakt het dus wat lastiger om mensen te vinden.” (Lachend) “Daarom vertel ik hier graag ook waarom RINIS een interessante werkgever is. We werken aan complexe en maatschappelijk relevante IT-projecten. Tegelijk heerst hier een warme, open cultuur waar iedereen de ruimte krijgt om te groeien. Wat je doet, heeft impact. En je werkt met collegas die trots zijn op wat ze samen bereiken. Als je ergens echt het verschil wil maken, is RINIS een geweldige plek.”

En wat zijn dan de technologische uitdagingen voor RINIS waar jij je in je werk mee bezighoudt?

“Het zit in onze natuur om te denken: wij hebben de markt niet nodig, dat doen we zelf wel. Dat heeft lang goed voor ons gewerkt. Maar inmiddels zijn er best wat oplossingen in de markt beschikbaar die het eenvoudigere werk dat we doen deels kunnen overnemen tegen veel lagere kosten. Denk hierbij aan basisbeheer of ondersteuning buiten kantoortijden. We zijn ons daar nu op aan het oriënteren, want als we dat soort dingen inkopen, houden we zelf meer ruimte over voor het diep-inhoudelijke werk. Dat brengt me bij een andere technologische ontwikkeling. Namelijk dat er steeds meer behoefte is aan realtime berichtenuitwisseling. Waar we vroeger als postbezorger met een zeer goed beveiligd busje tussen onze klanten heen en weer reden, zijn we nu steeds vaker berichten realtime aan het uitwisselen. Dat kan bijvoorbeeld via de RINIS Cloud Hub, een dienst die we onlangs lanceerden. Ook Federatieve Service Connectiviteit, FSC, helpt bij deze ontwikkeling. Deze standaard is onderdeel van Digikoppeling en wij kunnen organisaties helpen om deze te implementeren.”

Als ik jou over 100 dagen weer spreek, wat wil je dan voor elkaar hebben gekregen?

“Ik hoop dat we dan al meer dingen aan de voorkant geregeld hebben. Denk aan security by design, privacy by design, en beheer by design. Dat betekent dat we bij nieuwe projecten al in een vroeg stadium nadenken over hoe we ze stabiel en veilig kunnen laten draaien en beheren. Ook wil ik dat mijn afdeling duidelijke kaders en criteria heeft, zodat we altijd weten wat er nodig is om een projectresultaat succesvol op te nemen in ons dienstenpakket. Als dat lukt, zijn we klaar voor de toekomst.”

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ook het eerste interview uit deze serie: met manager projectvoering Sabeth van Wijnbergen.

terug