Met de Denen op één lijn

Afgelopen zomer hield ik een sabbatical van drie maanden in Scandinavië. Ik ga er al jaren heen: de natuur is prachtig, het was heel fijn om er nu langere tijd te mogen doorbrengen. Terug aan het werk gaan is na zo’n periode even wennen, maar de overgang verliep erg soepel. Na twee weken mocht ik namelijk alweer terug, naar Denemarken dit keer. In Kopenhagen had ik samen met collega Piet van den Berg een afspraak met collega’s van het Digitaliseringsstyrelsen, de organisatie die binnen Denemarken gaat over de digitalisering van de overheid.

Wij hadden de Denen in het voorjaar ontmoet op een Brussels overleg, het Informal Cooperation Network for eDelivery. Daar verzorgden wij een presentatie met ideeën over een nieuwe standaard voor interactieve gegevensuitwisselingen. Vooral de Scandinavische deelnemers waren heel enthousiast. Naar aanleiding daarvan vroeg DG-CONNECT (Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology) ons om een werkgroep op te starten. Ik ging daarna op sabbatical, Piet legde ondertussen contact met verschillende collega’s in het buitenland om tot een plan en overleg te komen.

In Kopenhagen hebben we met verschillende collega’s gesproken over de nationale en internationale inrichting van gegevensuitwisselingen. De Denen zitten met ons op één lijn. We starten de werkgroep samen en benaderen andere landen om mee te doen. Daarnaast worden onze ideeën ingebracht in het ISA²-programma voor digitale samenwerking binnen Europa om ook vanuit dat programma ondersteuning te krijgen. In oktober presenteren we onze werkgroep. Dat gebeurt in Brussel. Maar er staat ook een overleg op de agenda over eTranslation in… Finland. Zo help ik mee aan Europese samenwerking en bouw ik tegelijkertijd mijn Scandinavië-verslaving geleidelijk af.

Hans Sinnige
Solution architect

terug