RINIS gaat op tournee

Welke rol heeft RINIS in de nabije toekomst? Het is altijd goed om jezelf die vraag te stellen. Dit keer beantwoorden we hem niet zelf. De komende maanden gaan we op tournee langs onze deelnemers. Wat zijn voor hen de belangrijkste ontwikkelingen binnen de e-overheid? En hoe kunnen wij ze met onze expertise daarin het best adviseren en ondersteunen?

Er verandert veel in de e-overheid. In al die dynamiek staan wij voor betrouwbaar, gegarandeerd en beveiligd gegevensverkeer. Die belofte hebben we het afgelopen jaar verstevigd. Op het gebied van beveiliging hebben we bijvoorbeeld het ISO 27001-certificaat voor informatiebeveiliging behaald. En op het gebied van betrouwbaarheid en garantie hebben we met onze nieuwe cloud-infrastructuur een enorme stap gemaakt.

Tegelijkertijd bereiden we ons voor op een nieuwe fase. Wij investeren bijvoorbeeld in een nieuw ontwerp van onze berichtenverwerking (ook wel ‘servicebus’ genoemd). Daarmee gaan we de betrouwbaarheid van onze dienstverlening nog verder verhogen, gekoppeld aan een veel snellere implementatie. We bereiden ons voor op een groei in internationale berichtenuitwisseling, onder andere door contacten aan te halen met Europese collega’s. En we doen onderzoek naar bijvoorbeeld API-dienstverlening en koppelvlakken die we als clouddienst kunnen aanbieden.

We zijn met andere woorden sterk gefocust op de toekomst. Maar hoe die toekomst er precies uitziet, hangt ook af van de wensen en verwachtingen van onze opdrachtgevers. Vandaar dus de tournee. Ik meld mij weer in het najaar met onze belangrijkste bevindingen.

Rob Verweij
Directeur RINIS

terug