‘We moeten meer naar buiten treden en samen optrekken’
In 2024 kreeg het managementteam van Stichting RINIS versterking met drie nieuwe managers. Hoe kijken zij terug op hun eerste honderd dagen bij RINIS? In deze derde aflevering van een korte serie spreken we met Jean-Paul Bakkers, manager van de afdeling Accounts. ‘Dankzij de digitale overheid zijn we slimmer gaan samenwerken én kunnen we burgers en ondernemers beter helpen.’

Hoe ben je bij RINIS terechtgekomen?
“Ik werkte al minstens vijftien jaar met RINIS samen. Eerst vanuit Logius, toen werkten we samen aan de ontwikkeling van producten. Later was ik bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken beleidsopdrachtgever van eDelivery en andere innovatieve oplossingen die door RINIS werden ontwikkeld en beheerd. Ik kende RINIS als een kleine, betrokken club die altijd levert waarom wordt gevraagd, binnen de afgesproken tijd en binnen het afgesproken budget. Toen ik werd gevraagd om manager Accounts te worden, was ik dan ook meteen geïnteresseerd. En ik moet zeggen dat ik het nog leuker vind dan verwacht. Een van de interessantste onderdelen vind ik dat we als stichting van twaalf grote publieke organisaties belangrijk werk doen. We ontwikkelen onze oplossingen niet op eigen houtje, maar in samenwerking met de Deelnemers. Zij staan voor grote maatschappelijke opgaven en wij leveren daar een bijdrage aan. Dat vind ik oprecht gaaf en het maakt dat die Deelnemers samen RINIS vormen.”
De digitale overheid is tot nu toe de rode draad in je carrière. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik studeerde ooit politicologie en ook daar hield de digitale overheid me al bezig. Toen al zag ik dat de digitale overheid kon helpen om zaken anders te organiseren. Door zaken te digitaliseren kunnen we burgers en ondernemers beter helpen én gaan we spaarzamer om met belastinggeld. In de jaren die volgden ben ik er alleen maar meer van overtuigd geraakt dat we met technologische en digitale oplossingen de dienstverlening van publieke organisaties flink kunnen verbeteren. We kunnen processen voor burgers en ondernemers vereenvoudigen en versnellen als we op de achtergrond op de goede manier gegevens digitaal uitwisselen. Ik heb vanuit verschillende perspectieven aan dit thema gewerkt. Bij de Kamer van Koophandel aan de uitvoeringskant, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de beleidskant en bij Logius en nu bij RINIS aan de oplossingenkant. En bij al die rollen geldt dat samenwerken loont. Ik geloof er heilig in dat je verder komt als je écht met elkaar samenwerkt en vanuit een maatschappelijk belang naar opgaven kijkt.
Hoe ziet je werk er precies uit?
“Ik stuur een team aan van accountmanagers, business consultants en communicatiemedewerkers. Dat is een leuke, gevarieerde club van ervaren en meer startende collega’s die er allemaal op gericht zijn om RINIS in de buitenwereld te vertegenwoordigen. Die vertegenwoordiging, onszelf beter laten zien, is een belangrijk onderdeel van onze nieuwe strategie. Er zijn nog te veel Deelnemers die dingen zelf regelen of ontwikkelen, terwijl wij daar al heel mooie oplossingen voor op de plank hebben liggen. We moeten dus echt meer naar buiten gaan treden en samen optrekken.”
En, lukt dat al een beetje?
“Jazeker! We zien dat bijvoorbeeld onze bijdrage aan OOTS – het Once Only Technical System voor Europese gegevensuitwisseling ten gunste van burgers en ondernemers – ons best wat aandacht heeft opgeleverd. OOTS is een generieke voorziening die natuurlijk niet alleen voor onze Deelnemers interessant is, maar voor alle organisaties in de publieke sector. We zien daarnaast dat we door meer publieke organisaties worden gevraagd om deel te nemen aan projecten rondom connectiviteit en Europese gegevensuitwisselingen. Zo draaien we sinds kort op verzoek van een Deelnemer ook mee in het samenwerkingsplatform TIP. Daarin werken private en publieke organisaties samen aan de digitalisering van transacties met mogelijk grote financiële of juridische impact. Het is belangrijk dat wij namens onze Deelnemers in dit soort projecten onze specifieke kennis kunnen inbrengen.”
Van welke projecten bij RINIS heb je hoge verwachtingen?
“Naast de hernieuwde Deelnemergerichtheid en verbeterde samenwerking, vind ik de focus van RINIS op innovatie ook een erg mooie energiegevende impuls. RINIS werkt bijvoorbeeld actief mee in Europese en nationale projecten om netwerkconnectiviteit ook in het quantumtijdperk veilig en betrouwbaar uit te kunnen voeren. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met QKD, met quantum key distribution. Daarin onderzoeken we hoe we met quantumtechnologie onze verbindingen nog beter kunnen beveiligen. Dit is een zeer veelbelovende technologie. Daarnaast werken we ook aan de ontwikkeling van Privacy Enhancing Technologies, PETs. Waar QKD gaat over het beschermen van de verbinding, is PET een verzamelnaam voor technieken die gevoelige persoonsgegevens beschermen. Ook daar zit veel innovatie in waar ik hoge verwachtingen van heb.”
Als ik jou over een paar jaar weer spreek, wat hoop je dan bereikt te hebben?
“Ik hoop dat we dan meer Deelnemers en Afnemers hebben en ik ga ervan uit dat onze core business dan nog steeds betrouwbare connectiviteit is. Of dat nu via de kabel, de cloud, binnen Europa of met quantumtechnologie is. Daarnaast opereren we als RINIS dan als een nog sterker team, en zijn we flink in omzet en in aantal collega’s gegroeid. We kunnen echt nog wel wat goede mensen gebruiken. Onze focus moet blijven liggen op het primair ontzorgen van onze Deelnemers. En daarbij is het belangrijk dat we niet in de verleiding komen om diensten op te pakken die niet bij ons horen. Als we die focus houden, dan ben ik een tevreden mens.”
Benieuwd naar meer verhalen? Lees ook de eerste twee interviews uit deze serie: met manager projectvoering Sabeth van Wijnbergen en met manager IT Roalt Bruininks.