Hoe houden we datadeling eenvoudig?

In een webinar met onder andere het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kwam het delen van data aan bod. Dit onderwerp staat de komende jaren hoog op de agenda, zowel in Nederland als in Europa.

Foto: Ryan Quintal

Governance

Tijdens de webinar ging het onder meer over de vraag: hoe houden we datadeling eenvoudig? En hoe zit het met governance: hoe zorg je ervoor dat je in lijn blijft met de Europese wet- en regelgeving?

750 miljard euro

Natuurlijk kwam ook de coronapandemie ter sprake. De EU bereidt een herstelpakket van 750 miljard euro voor om te investeren in een groene, digitale en weerbare Europese Unie. Zo’n astronomisch bedrag roept de vraag op wat wij als relatief kleine speler kunnen betekenen. Dat werd tijdens de webinar al snel duidelijk.

Generieke bouwstenen

Wij leveren een belangrijke bijdrage aan een weerbare EU doordat wij veilig dataverkeer mogelijk maken. De discussie over datadeling kwam al snel uit op het belang van generieke bouwstenen. Met andere woorden: IT-bouwstenen die voor meerdere doeleinden inzetbaar zijn.

Klinkt bekend?

Generieke bouwstenen maken het mogelijk om data te delen op een veilige, flexibele en efficiënte manier – geheel volgens Europese wetten. Klinkt bekend? Klopt, wij hebben ons bij RINIS gespecialiseerd in de toepassing van generieke bouwstenen. Daarom verwacht ik dat we ons de komende jaren steeds meer gaan richten op datadeling. In het belang van een weerbare overheid, nationaal en internationaal.

Piet van den Berg
Manager Business Development bij RINIS

terug