RINIS goes quantum

Of wij eens wilden praten over quantumcomputing? Toen QuTech ons met die vraag benaderde had ik heel even twijfels. Quantumcomputing was toch vooral een theoretisch idee, waar prachtige wetenschappelijke papers over geschreven worden? Maar het is tegelijkertijd een ongelooflijk interessant onderwerp. De nieuwsgierigheid won: we hebben QuTech uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

RINIS goes quantum

QuTech is een onderzoekscentrum dat zich bezighoudt met quantumcomputing en is ontstaan uit een samenwerking tussen de TU Delft en TNO. QuTech benaderde ons omdat we zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol spelen bij de beveiligde uitwisseling van gegevens.

We spraken met QuTech over Quantum Key Distribution (QKD), een techniek die het mogelijk maakt om een niet te kraken, versleutelde verbinding tussen computersystemen op te zetten. Tijdens ons gesprek werd duidelijk dat QuTech verbinding zoekt met wat ik maar de ‘niet-quantumwereld’ noem. Omgekeerd was QuTech onder de indruk van de beveiliging van ons netwerk. Voldoende reden voor een vervolgafspraak in het lab van QuTech.

Inmiddels zijn we alweer een stap verder: we werken nu toe naar een samenwerking. RINIS levert hierbij kennis van beveiliging en beveiligde netwerken, QuTech brengt kennis van quantumtechnologie in. Zo willen we komen tot een omgeving waarin niet-quantumnetwerken worden beveiligd met quantumtechnologie. Het is voor ons allebei een bijzondere samenwerking. En ik vind het zelf een hele eer om te mogen meewerken aan de ontwikkeling van de toekomst.

Hans Sinnige
solution architect

terug